Tracyho Tiger

William Saroyan

Kniha, ktorá je považovaná za literárny klenot. Kultová novela o tigrovi, ktorého môže mať každý.

Nové vydanie americkej kultovej novely znovu pripomína pôvabný príbeh Tracyho, ku ktorému se jedného dňa pripojí ako jeho stály spoločník tiger. Na toho Tracy už od detstva čaká, aby v ňom prebudil lásku k Laure a naučil ho ďalším dôležitým veciam, ktoré potrebuje ku svojej premene na muža.

Nový slovenský preklad, niekoľko desiatok skvelých plnofarebných ilustrácií, rozkladací osemstranový oltár, citlivé grafické spracovanie. Ilustrácie ocenené na BIB 2009 Zlatým jablkom. Nad tým všetkým jeden z najlepších textov svetovej literatúry.


Vtiahnuť do seba vôňu listov, počuť ich šušťanie a začať čítať symbiózu obrazu a textu značí vstúpiť do sveta, kde nie je pravdou, že len tí, čo šliapu iným po hlave, majú úspech, že len tí, čo nepoznajú brata, zvíťazia, ale kde je pravdou, že najmocnejšou ostáva vždy láska.

Na tohoročnom Bienále ilustrácií Bratislava sa zúčastnilo 344 ilustrátorov z 37 štátov sveta. Ak to vyhral Matlovičovej Tracyho tiger, s ktorým som sa včera v noci maznal v posteli, tak sa mi potom nečudujte! K Malému princovi patria pre mňa nerozlučne a navždy práve Exupéryho kresby, k Tracyho tigrovi to pre mňa odteraz budú ilustrácie Martiny Matlovičovej.

— Ivan Popovič

William Saroyan (1908 — 1981)

Legendárny spisovateľ, ktorého preslávila kniha Tracyho Tiger. Americký prozaik, esejista a dramatik. Narodil sa arménskym imigrantom v kalifornskom Fresne. Keď mal tri roky, otec zomrel a malý William sa ocitol v sirotinci. Po piatich rokoch sa matke Takoohi podarilo dať rodinu opäť dokopy. Saroyan začal písať ... Viac.

Marián Andričík (1964)

Je slovenský literárny vedec a prekladateľ, pracoval ako redaktor časopisu Dotyky. Absolvoval jedenapolmesačnú stáž v USA na The American University vo Washingtone. Od roku 1996 pôsobil ako pedagóg na Prešovskej univerzite. V roku 2003 obhájil dizertačnú prácu K druhovým problémom prekladu. Venuje sa prekladaniu poézie, prózy, ... Viac.

Martina Matlovičová (1975)

Jedna z najoriginálnejších a najoceňovanejších slovenských ilustrátoriek, autorka ilustrácií knihy Tracyho tiger a Žirafia mama. Martina Matlovičová absolvovala odbor výstavníctva a propagačnej grafiky na Strednej umelecko- -priemyselnej škole v roku 1994. V rokoch 1994 – 1999 ďalej pokračovala v štúdiu na Katedre animovanej tvorby Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy ... Viac.

Palo a Janka Bálik

Janka a Palo Bálik s nami rozbiehali naše vydavateľstvo ako grafici a dizajnéri, vymysleli a vytvorili pre Artforum viacero obálok a vizuálov kníh. Mnohé boli ocenené v súťaži Najkrajšia kniha Slovenska. Palo Bálik (1977) typograf, grafický dizajnér a vedúci Laboratória typografie Katedry vizuálnej komunikácie Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Vo voľnom čase sa venuje organizovaniu výstav, prednáškok a publicistike v oblasti vizuálnej ... Viac.